Restauratie boerderij en stalgebouw Waayenstein

1 update(s)

Update Oktober 2018

Medio 2018 hebben wij de restauratie van de rijksmonumentale boerderij en stalgebouw Waayenstein afgerond. Onlangs hebben wij studenten van het ROC A12 daar foto’s van laten maken.

Historie

De boerderij is vermoedelijk na 1710 gebouwd. Frederick van Nassau-Zuilenstein erfde toen de heerlijkheden Zuilenstein en Leersum van zijn broer William Henry. De Middeleeuwse Ridderhofstad Wayestein werd toen afgebroken. Het voorhuis van de Ridderhofstad (nu het stalgebouw) werd vermoedelijk afgetopt en van een kap voorzien, en hierachter werd een boerderij gebouwd. In het jaar 1996 is de boerderij deels afgebrand, daarna stond alleen het voorhuis nog overeind. Nu 22 jaar later is de boerderij met het stalgebouw in volle glorie gerestaureerd.

Duurzaam

De panden worden verwarmd door een centrale houtpelletinstallatie met stirlingmotor die stroom terug levert. Door toepassing van houtkachels en wand- en vloerverwarming blijft de middeleeuwse constructie behouden en is er toch sprake van laag energieverbruik. Zo zijn ze zeer geschikt voor wonen in combinatie met werken aan huis. Het ministerie van OCW heeft bij wijze van proef de CO2-neutrale energiehuishouding van de monumenten gesubsidieerd. Samen met vier andere Utrechtse gebouwen stond het project in de finale van de verkiezing voor de Utrechtse Duurzaamheidsprijs 2018. Helaas is deze prijs naar een ander project gegaan.

Waar bent u naar op zoek?