Bouwbedrijf Kreeft sluit zich aan bij de Vereniging Brede Stroomversnelling

Datum

5 jaar geleden

Op 9 januari is Bouwbedrijf Kreeft uit Ede toegetreden tot de Vereniging Brede Stroomversnelling. Directeur Dirk Jan van den Brink en Leen van Dijke (voorzitter Stroomversnelling) tekenden gezamenlijk de lidmaatschapsovereenkomst. Directe aanleiding voor het lidmaatschap is de ambitie van Bouwbedrijf Kreeft om op korte termijn een NOM Keur te behalen voor haar nul-op-de-meter concept.

Dirk Jan van den Brink signaleert dat de professionele opdrachtgevers waarmee Bouwbedrijf Kreeft samenwerkt, zoals woningcorporaties, onderwijsinstellingen en (semi)overheden, steeds vaker vragen om prestatiecontracten voor langdurig onderhoud, inclusief energieverbruik. “Die toegenomen vraag uit de markt sluit naadloos aan op onze langdurige ervaring met planmatig onderhoud en totaalonderhoud. Toen wij een tender wonnen van Gemeentelijk Woningbedrijf Renswoude, geformuleerd op basis van NOM Keur, was het voor ons dan ook een logische stap om te zeggen: we nemen de verantwoording voor het totaalonderhoud en de energieprestatie van de woningen gedurende 30 jaar.”

NOM Keur
Het project in Renswoude betreft 63 nieuwbouwwoningen, waarvan 18 NOM koopwoningen en 45 NOM Keur sociale huurwoningen. Het casco van de woningen is gebaseerd op de eigen conceptwoning, die in 2015 voor het eerst in de markt werd gezet onder de naam ‘Flexvalley woning’ en sindsdien stap voor stap is verbeterd en geoptimaliseerd. “Deze uitvraag was gebaseerd op NOM Keur, dus onze eerste stap wordt het behalen van een NOM Keur op Propositie voor ons concept. Dat is tegelijkertijd een mooi onafhankelijk kwaliteitsstempel. Verder hopen we door het lidmaatschap te kunnen leren van andere leden binnen het Stroomversnelling netwerk. Onder andere door kennis te delen en door mee te denken over de lastigere vraagstukken die voor ons liggen.” Bouwbedrijf Kreeft heeft onlangs deelgenomen aan een zogenaamde NOM Keur Deep Dive; een cursusdag voor leden en geïnteresseerden. “Een goede manier om extra kennis op te doen,” meent Henk Blankestijn, die als projectleider betrokken is bij de ontwikkeling en realisatie van de NOM Keur woningen.

Prestatiecontracten
De afgelopen jaren heeft Kreeft al bij meerdere projecten ervaring opgedaan met diverse vormen van prestatiecontracten. Een mooi voorbeeld is het nieuwe Technova College in Ede. Dat betrof een DMBE-contract, oftewel Design-Build-Maintain-Energy: een tender om een school te ontwerpen, te realiseren, 25 jaar onderhouden en 25 jaar voor een vast bedrag de energie af te kopen. Ook werd onlangs een prestatiecontract met de gemeente Ede binnengehaald, waarbij één van de onderdelen van het contract is dat Kreeft 80% van de gebouwen in de komende 2 jaar verduurzaamt naar label A.

Duurzame showcase
“Bouwbedrijf Kreeft gaat een mooi jaar tegemoet. Zo gaan we in 2019 voor ons zelf een nieuw bedrijfspand realiseren. Wij hebben de ambitie om het BREEAM Outstanding certificaat te verkrijgen, het hoogst haalbare binnen deze norm. Ook circulair bouwen zal binnen dit project worden meegenomen. We hopen dat dit pand een showcase wordt die laat zien waar Bouwbedrijf Kreeft voor staat.”

Terug naar overzicht

Waar bent u naar op zoek?